Yükleniyor
0   /   100

MASAL KENTİ VENEDİK

Zorlu yolculuk ve havaalanında uzun bekleyiş sonrası Venedik’e ulaşıyoruz. Şehrin dışındaki otelimize ayak basar basmaz, otelden aldığımız otobüs bileti ile Venedik’e geçiyoruz.

Venedik gezilecek yerleri keşfetmeden önce bu eşsiz kentin tarihi hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. 170 kanal ve 400 köprünün bulunduğu Venedik;  Büyük Kanal ( Canal Grande) şehrin büyüsünün yaratılmasında etkin rol oynamış.   “Venetians”  “Diğerleri” Romalılar yerel halkı bu ad ile nitelendirmişler ve ötekileştirilen halkın adı şehrin adı olmuş.  118 adacıktan oluşan ve anakaraya dar bir yolla bağlanan Venedik döneminin en büyük ticaret merkezlerinden biri olmuş. Şehir, kıyı şeridi boyunca uzanan Venedik Lagünü’nde (Göl veya Deniz Kulağı), Po ve Piave nehirlerinin deltaları arasına kurulmuş. Venedik “La Dominante”, “Serenissima”, “Adriyatiğin Kraliçesi”, “Sular Şehri”, “Maskelerin Şehri”, “Köprülerin Şehri”, “Yüzen Şehir”, ve “Kanallar Şehri” olarak bilinir. Tarihi boyunca, özellikle Rönesans Döneminde, birçok sanatsal hareket olmuş. tarihi boyunca senfonik müzik ve operanın gelişiminde önemli rol oynayan, aynı zamanda Antonio Vivaldi‘nin doğduğu şehirdir.

Şehiri dolaştığınızda sanki aynı konuma geri dönüyormuş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Labirentteki kedi-fare gibi sürekli bir koşuşturma halindesiniz. Şehrin büyüsü, mimarisi, kanalları, gondolları ile yap-boz parçalarını bir araya getiriyormuş gibi  geliyor insana. Hiç uyanmak istemediğiniz bir rüya aleminde gibi bir şey belki de Venedik’te olmak.

Bitiş noktası anlamında kurguladığınız yer San Marco Meydanı…

 

Venedik – San Marco Meydanı (Piazza San Marco)

Şehrin tarihi meydanlarından biri olan San Marco Meydanı, mimarisi ve kuşlarıyla ünlü. Ayrıca burası şehrin en alçak noktası olma sebebiyle yılda bir kez sular altında kalıyor.   

AHLAR KÖPRÜSÜ

Venedik’te görmesi gereken yerlerden bir tanesi de Ahlar Köprüsü’dür. Venedik’in dünyaca ünlü köprüsünün ismiyle alakalı olan etkileyici bir de hikayesi var. Rivayete göre köprünün adının “Ahlar Köprüsü” olmasının nedeni mahkumların hapse girmeden önce son kez köprünün pencerelerinden Venedik’e bir bakış atıp, iç geçirmeleriymiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir