Konya havaalanına indiğinizde temiz ve kuru havayı teneffüs ederken bulursunuz. Hele ki geldiğiniz yerde hava konusunda mustaripseniz Konya havası size yeter.
Düz bir ova üzerine kurulu olan Konya’da gözünüze çarpan tepe, dağ gibi yükseltiler olmadığı için de ayrıca bir şaşkınlık yaşarsınız. Gözünüze çarpan tek tepe Alaaddin Tepesidir, tepe demek için bin şahit ister.
Konya’da Mevlana Müzesini ve Selimiye Cami’yi gezdikten sonra daha iç taraflara geçtiğinizde Aziziye Camii dikkatinizi çeker.
Aziziye Camii, Konya’nın en önemli tarihi camilerinden biridir ve her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Cami, Konya’nın merkezinde, Aziziye Mahallesi’nde yer almaktadır.
Aziziye Camii; yapım yılı 17. Yüzyıla ve batının yapı mimarisi olan Barok stiline dayanmaktadır. Özellikle minaresi ve duvar süslemeleri ile barok stili yansıtmaktadır.
Barok tarzı, biçimsiz, değişken figürsel elemanlar içerir. Barok tarzındaki mimari eserleri; büyüklük, ihtişam ile göze çarpma, geniş bahçeler, duvar işlemeler gibi mimari unsurları barındırmaktadır. Barok mimari eserleri kavisli, oval, geometrik olmayan, asimetrik formlar içermektedir.
Barok tarzı, 16. Yüzyılın sonunda 18. Yüzyılın ortalarına kadar, sanat, mimari, iç ve dış mekan tasarımları gibi birçok alanda etkisini göstermiştir.
Batıda etkili olmuş bu mimari tarzından Osmanlı’nın etkilenmemiş olmasını beklemek sanırım hata olurdu.